Nyt fra pressen

BBR-registret er plaget af fejl

BBR-registret er til for at forberede ejendomsinvestorer, inden de investerer i boligbyggeri. Registeret bør indeholde oplysninger om påbegyndt byggeri, men der er store problemer med at få registret til at fungere optimalt. Det bliver nemlig opdateret så langsomt, at der går et til to år, før tallene fra Danmarks Statistik er nogenlunde retvisende. Problemet skyldes dels sene indberetninger fra byggefirmaer og kommuner, og dels de mange fejl i oplysninger om eksisterende ejendomme, som kan påvirke ejendomsbeskatningen. Det bekymrer dog ikke eksperter fra Skatteministeriet eller Ejendomsforeningen Danmark.

”Det er en kendt sag, at BBR-registret ikke er 100 procent korrekt. I takt med, at man begynder at arbejde mere med statistik, skal man også have kigget på dét, og vi deltager gerne i en diskussion om, hvordan man gør det mest hensigtsmæssigt. Men det er ikke mit indtryk, at det er det væsentligste sted at have fokus lige nu,” siger administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark Torben Christensen.

24.02.2016 Business ejendomme, annoncetillæg til Berlingske, side 4 og 5, Sten Thorup Kristensen

Politisk krav om øget konkurrence på boliglån

Boligejernes milliardregning fra realkreditinstitutterne i form af gebyrer og bidragssatser bliver kun større. Nykredit og Totalkredits nye forhøjelser af bidragssatserne har nu skabt et politisk flertal på Christiansborg, der kræver, at de danske låntagere skal sikres større gennemsigtighed og konkurrence i forbindelse med deres boliglån. Således indkaldes erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) nu i samråd.

”Vi deler den bekymring, som mange danskere har om, at der nu kommer endnu flere øgede bidragssatser. Bekymringen er, at der ikke er tilstrækkelig konkurrence på området, og vi vil derfor bede ministeren redegøre for, hvordan og hvornår den kan tænkes at blive bedre, end den er i dag,” siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Morten Bødskov.

24.02.2016 Berlingske Business, side 6 og 7, Søren Domino og Mads Sixhøj

Lavrentebølgen vil skylle boligejere med ud

Renten er lige nu på det laveste niveau nogensinde.

Renten er lige nu på det laveste niveau nogensinde. Men ifølge flere økonomer og analytikere kommer den til at stige de kommende år, og det kommer til at gøre ondt på rigtig mange boligejere. Eksempelvis kan selv en lille stigning på få procentpoint få en afdragsfri, rentetilpasset husleje per lånte million til at eksplodere fra kun 729 kroner om måneden til 3.000 kroner. Risikoen er dog størst i storbyerne.

”Det kan godt være, at økonomerne siger, der ikke er nogen prisboble på boligmarkedet. Men hvis boligejere kommer til at tabe millioner af kroner, når priserne falder, fordi renten begynder at stige igen, er det jo ligegyldigt, om der var en boble eller ej. Det rammer en masse mennesker alligevel,” siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

24.02.2016 Jyllands-Posten, erhverv, side 10, Lone Andersen

Festen er ved at ebbe ud for rockerlån og rentetilpasning

De forventede rentestigninger kommer til at ramme boligejerne hårdt.

De forventede rentestigninger kommer til at ramme boligejerne hårdt. Særligt dem med de såkaldte rockerlån - risikable afdragsfri og rentetilpasningslån, der skal refinansieres hvert år. I et forsøg på at undgå at boligejerne pludselig rammes hårdt har Finanstilsynet i lang tid prøvet at begrænse udbredelsen af både rentetilpasningslån og afdragsfrie lån. Samtidig har Nationalbanken og de økonomiske vismænd uden held foreslået, at politikerne ændrer beskatningen af boligerne, så skatterne stiger i takt med huspriserne.

”Vi har en bred politisk aftale om at holde boligskatterne i ro frem til 2020, så vi sikrer tryghed for boligejere (...) Samtidig er det vigtigt at få sagt, at de aktuelle boligpriser ikke er ude af trit med den økonomiske udvikling, selv om priserne i de største byer er vokset hurtigt i de seneste år. Lad mig også minde om, at der er nye regler og vejledninger for realkreditlån undervejs. De er udformet, så de er med til at dæmpe prisstigningerne netop i de største byer,” siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

24.02.2016 Jyllands-Posten, erhverv, side 10 og 11, Lone Andersen