Nyt fra pressen

Landinspektører: Vækstforslag kan føre til utal af retssager

I dag er der et krav om, at en uddannet landinspektør skal sidde for bordenden i firmaerne, der håndterer følsomme spørgsmål om matrikelgrænser og skel. Det vil regeringen gøre op med i den vækstpakke, som nu forhandles i Erhvervs- og Vækstministeriet. Landinspektørbranchen advarer om, at politikerne risikerer et boom i retssager om skel og matrikler, hvis man løsner reguleringen af landinspektørerne.

"Vi har et meget sikkert system, hvor der er få klager (…) I Norge, der har et andet system, ender omkring 1.200 sager i retten " siger formand for Praktiserende Landinspektørers Forening, PLF, Torben Juulsager.

Han fortæller, at man i Danmark kun har omkring 66 sager om året, der ender med en tvist skal afgøres af en landinspektør. Kun i omkring fire af sagerne ender det med en retssag, som oftest ender med at følge landinspektørens vurdering.

21.01.2016 Altinget.dk, by og bolig, Mads Bang

Minister: Ikke kun billige boliger til flygtninge

Lempeligere boligregler skal sikre nye, billige boliger til flygtninge.

Lempeligere boligregler skal sikre nye, billige boliger til flygtninge. Men social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) åbner for, at de billige boliger også kan gå til danske hjemløse.

”Vi har lige nu diskussionen i forhold til de mange flygtninge, der skal finde bolig i kommunerne. Vi vil blandt andet sammen med kommunerne se på muligheden for, at flere kan bo i en bolig, samt kravene til boligens størrelse, placering osv. Det er for mig helt naturligt, at vi også udvider målgruppen til at være større end flygtninge (…)

Størrelsen af ydelserne er grundlæggende en diskussion om, hvorvidt det skal kunne betale sig at tage et arbejde (…) Og kigger man ud over boligmarkedet, mangler der ikke nødvendigvis billige boliger. Diskussionen bør mere handle om, hvorvidt de bliver beboet af folk, der reelt har et behov for en billig bolig," siger social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

20.01.2016 Altinget.dk, by og bolig, Kasper Frandsen

Investorer vover alt på lovløst lånemarked

Der er kort vej fra drøm til mareridt for investorer, der vælger at låne penge gennem låneportaler uden om bankerne. Finanstilsynet advarer lånere mod denne låneform, da de er ikke beskyttet af lovgivning og derfor står med hele risikoen selv. Investor Ulrik Tofte Jensen har selv udlånt et tocifret millionbeløb i boliglån gennem en af de nye portaler, men vil også fordre fremtidige investorer til at udvise forsigtighed.

”Min vurdering af crowdfundede lån er, at de indeholder betydelige risici, som kan være vanskelige for investorerne at gennemskue. Jeg vil som crowdfunding-investor anbefale, at man kun investerer via portaler, man har fuld tillid til,” siger crowdfunding-investor Ulrik Tofte Jensen.

21.01.2016 Børsen, virksomheder, side 8 og 9, Kevin Grønnemann

Danske boliger racede op i pris

Nu har Eurostat netop fremlagt tal for udviklingen i det tredje kvartal af 2015. Af dem fremgår det, at prisstigningerne på det danske boligmarked var blandt de højeste i Europa sidste år. Omregnet til en årlig stigning er priserne på fast ejendom steget med 7,2 procent i Danmark. Det overgås kun af Sverige, Østrig, Irland og Island. Samlet set ligger de nordiske lande i top.

”Med Finland som undtagelsen ser det nordiske boligmarked ud til at være det mest hotte (…) Danmark ligger over det europæiske gennemsnit på 3,1 procent, og dermed har Danmark i 2015 været et af de mest attraktive lande at investere i, når det gælder fast ejendom,” siger boligøkonom i BRFkredit Mikkel Høegh.

21.01.2016 Jyllands-Posten, erhverv, side 5, Kurt Hedevang

Udlejning af sommerhuse slår rekord

Den kommende sommer ser ud til at slå rekord i udlejningen af de danske feriehuse. Det anslår Danmarks førende bureauer inden for feriehusudlejning. Danmarks næststørste sommerhusudlejningsbureau Sol & Strand i Blokhus vurderer, at udviklingen blandt andet skyldes, at sommergæsterne i år søger mod sikre rejsemål væk fra terroren.

”Især tyskerne er kommet godt ud af starthullerne, og på nuværende tidspunkt ligger vi 5-6 procent over udlejningen sidste år på samme tidspunkt,” siger direktør i landets største feriehusportal, Cofman.com, Keld Mygind.

21.01.2016 Børsen, virksomheder, side 8, BS

LLO: Betalelige boliger forsvinder fra storbyerne

I et debatindlæg til Altinget skriver cheføkonom i LLO, Jesper Larsen, at single husstande med almindelige indkomster og lavindkomster får sværere og sværere ved at finde betalelige lejeboliger i storbyerne. Han skyder skylden på renoveringen af den ældre boligmasse.

”Hver femte almene udlejningsbolig gennemgår i disse år en renovering. Denne renovering løfter i gennemsnit efter mit skøn (der findes desværre ingen statistik) huslejen med 30 procent. En undersøgelse, vi har udført i Lejernes LO, viser, at godt og vel hver anden privatejede ældre udlejningsbolig moderniseres, når den efter en gennemsnitlig botid på 8 år genudlejes,” skriver cheføkonom i LLO Jesper Larsen.

21.01.2016 Altinget.dk, debat, Jesper Larsen (Cheføkonom, Lejernes LO)

Forsinkede anlægsprojekter skal være fortid i København

Hvert sjette anlægsprojekt i København er forsinket.

Hvert sjette anlægsprojekt i København er forsinket. Radikale Venstre i København mener, at det er et spørgsmål om dårlig planlægning og samarbejde med kommunens forskellige forvaltninger. Det vil de nu stramme op på. Økonomiudvalgsmedlem Tommy Petersen (R) pointerer, at en partnerskabsaftale vil styrke samarbejdet omkring byggeprojekterne internt i kommunen, og at det vil spare både tid og penge.

”Det, der foreslås er, at der helt fra starten laves et team med repræsentanter fra den relevante forvaltning og Byggeri København, som sammen designer projektet (…) Det er det, jeg tror, virkelig vil batte noget,” siger økonomiudvalgsmedlem Tommy Petersen (R).

21.01.2016 Licitationen, virksomheder, side 3, Jane Schmidt Klausen