- Jeg føler mig snydt

Bygningskonstruktør Rasmus Carstensen blev trukket i huslejenævnet tre dage efter, at hans lejere havde skrevet lejekontrakten på hans ejerlejlighed under. Han forventer nu at skulle tilbagebetale et større beløb.

Boligejere står ansigt til ansigt med problemerne i boliglejeloven, når de vil leje deres ejerboliger ud. De kan ikke selv fastsætte huslejen korrekt og risikerer at blive inddraget i tvister med deres lejere.

Det skete for bygningskonstruktør Rasmus Carstensen. Han valgte at udleje sin nyistandsatte treværelseslejlighed i København. Tre dage efter, at lejerne har skrevet kontrakten under – og inden den egentlige overtagelse trådte i kraft – klagede de til huslejenævnet over lejens størrelse. – Jeg føler mig snydt. Jeg blev forbløffet over brevet fra huslejenævnet. Vi havde haft en fornuftig dialog omkring kontrakten og lejen over mailen, siger Rasmus Carstensen, der nu afventer, at lejligheden skal besigtiges af huslejenævnet, og som kan risikere at skulle tilbagebetale et større beløb.

– Som udlejer er du jo ekstremt dårligt stillet, når du skal fastsætte huslejen. Du må bare læne dig tilbage og vente på huslejenævnets afgørelse. Og så betale pengene tilbage til lejer, hvis huslejenævnet vurderer, at lejen er for høj, siger Rasmus Carstensen og efterlyser informationer for huslejeniveauer til udlejer.

Socialminister Benedikte Kiær (K) har i et interview med Politiken i august 2010 tilkendegivet, at det er umuligt selv at fastsætte en korrekt husleje og har opfordret udlejer til at lade en advokat vurdere lejen. Ejendomsforeningen Danmark efterspørger en huslejestatistik, baseret på huslejenævnenes afgørelser. -Som det er nu, kan boligejerne ikke indhente de nødvendige oplysninger fra kommune eller huslejenævn. Det gør det umuligt at fastsætte en lovlig husleje for deres lejemål, siger Torben Christensen, direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Formålet med statistikken skal være at give en pejling på huslejeniveauet i det pågældende område for forskellige typer af lejemål. - Det mest hensigtsmæssige vil naturligvis være at få forenklet boliglovens regler, så det er muligt for udlejer selv at fastsætte en korrekt leje. Er det ikke muligt, må et nødvendigt skridt være at offentliggøre en statistik over huslejeniveauerne, siger Torben Christensen.

Læs interviewet med Rasmus Carstensen i den vedhæftede artikel fra magasinet Huset, marts.