Stigende efterspørgsel på erhvervslokaler

Det er blevet nemmere at udleje butiks- og industrilokaler, og det smitter positivt af på den økonomiske tomgang i investeringsejendomme, der falder i årets 3. kvartal.

Ejendomsforeningen Danmarks markedsstatistik for tomgang i oktober 2015 viser, at den gennemsnitlige økonomiske tomgang for kontor-, butik-, industri- og boligejendomme er faldet 0,2 procentpoint siden juli i år. Faldet i udlejeres økonomiske tab ved tomme lejemål skyldes især, at det er blevet nemmere at udleje butikslokaler. Den økonomiske tomgang falder også for industrilokalerne, der ellers er en sektor, der kæmper med for mange tomme kvadratmeter. Den stigende efterspørgsel efter erhvervslokaler stemmer godt overens med den generelle forholdsvis positive økonomiske udvikling og optimisme, der begynder at indfinde sig i dansk økonomi, mener Morten Marott Larsen, cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark.

”De Økonomiske Råd forudsiger i den seneste vismandsrapport en lavere ledighed og større økonomisk aktivitet, og den generelle bedring i dansk økonomi vil automatisk presse tomgangsprocenterne ned. Det ser vi allerede nu, hvor selv de sektorer, der de seneste år har haft det svært, begynder at vise fremgang”, siger han.

Butik og industri i den rigtige retning

Den økonomiske tomgang for butikslokaler er på 7,9 procent i oktober, og det er et fald på 0,5 procentpoint i forhold til juli og 0,8 procentpoint i forhold til sidste år. Den faldende tomgang er næsten landsdækkende og gældende for butikslokaler i fire ud af landets fem regioner: Region Nordjylland, Region Midtjylland, Region Syddanmark og i Region Hovedstaden. Især i København CBD går det godt med udlejningen af butikslokaler, og tomgangen ligger her på kun 1,4 procent.

Industrilokalerne har stadig den højeste økonomiske tomgang på 13,4 procent, men den er faldet med 0,6 procentpoint siden sidste kvartal og 1,4 procentpoint i forhold til sidste år. Faldet i tomgangen i industrilokaler gælder i det meste af landet. Det betyder, at den økonomiske tomgang for industrilokaler nu ligger under gennemsnittet for de seneste otte kvartaler på 13,8 procent.

Lille tomgangsstigning i kontorer

Tomgangen i kontorlokaler falder i Region Hovedstaden, og især i indre København, hvor tomgangen det seneste kvartal er faldet fra 9,9 til 8,9 procent. I resten af landet har der det seneste kvartal være en stigning i kontortomgangen, og det betyder, at den samlede tomgang for kontorlokaler stiger fra 11,9 til 12,0 procent fra juli til oktober.

”Det er skuffende, at tomgangen i kontorlokalerne stiger svagt, og i Region Syddanmark og Midtjylland ser vi nu en tendens til svagt stigende tomgang, ligesom den økonomiske kontortomgang nu ligger over landsgennemsnittet. Men i det store billede bevæger også tomgangen for kontor sig mod et mere normalt niveau”, siger Morten Marott Larsen.

I både sektorerne kontor, butik og industri er den arealmæssige tomgang højere end den økonomiske tomgang. Det betyder, at det typisk er de billigere arealer, der står tomme, mens de nyere og mere velbeliggende lokaler er mere udlejede.

Læs webrapport

Se tidligere udgaver af Markedsstatistikken - økonomisk tomgang

Denne pressemeddelelse blev sendt den 19. november 2015.