Fald i økonomisk og arealmæssig tomgang

I den kommende tid kan ejendomsbranchen forvente mere aktivitet i investeringsejendommene.

Det ser ud til at gå i den rigtige retning for investeringsejendomsmarkedet i Danmark. Det fremgår af Ejendomsforeningen Danmarks markedsstatistik for tomgang i april 2016, hvor der både er fald i den økonomiske og arealmæssige tomgang.

Den økonomiske tomgang falder i april 2016 med 0,1 procentpoint i forhold til sidste kvartal og lander på 9,7 procent, mens den arealmæssige tomgang falder med 0,3 procentpoint og lander på 10,8 procent. Det er den laveste arealmæssige tomgang siden april 2014, og alle de fire sektorer, kontor, butik, industri og bolig, mærker et fald.

”Aktivitet i investeringsejendommene kan bruges som en temperaturmåling på, hvordan det går i resten af samfundet. Når tomgangen begynder at falde, er det et tegn på, at der bliver investeret og skabt arbejdspladser, og det bidrager til væksten i Danmark. Derfor er det rigtig positivt, at investeringsejendomsmarkedet ser ud til at gå en lysere tid i møde. Hvis det går godt i ejendomsbranchen, går det generelt godt i samfundet”, siger Morten Marott Larsen, der er cheføkonom i Ejendomsforeningen Danmark.

Lysere udsigt for kontor

Faldet i økonomisk tomgang i forhold til sidste kvartal skyldes hovedsageligt kontorsektoren. Efter tre kvartaler i træk med stigende økonomisk tomgang falder den økonomiske tomgang for kontor med 0,3 procentpoint og lander på 12,7 procent i april 2016.

”Det er glædeligt, at vi nu ser en fremgang i denne sektor. Særligt i København Central Business District (CBD) går det i den rigtige retning. Her ligger den økonomiske tomgang for kontor på 8,0 procent i april 2016. Det er et fald på 2,4 procentpoint i forhold til sidste år og 4,4 procentpoint på to år”, uddyber Morten Marott Larsen.

De positive takter i den økonomiske tomgang for kontor gælder for langt de fleste områder i landet, hvor fire ud af de fem regioner har oplevet forbedringer siden januar i år. Det største, kvartalvise fald for regionerne findes i Region Sjælland. Tomgangsprocenten på 7,7 er faldet med 0,9 procentpoint sammenlignet med forrige kvartal og faldet med 2,0 procentpoint i forhold til april året før.

Stadig stor efterspørgsel efter boliger

Det overordnede billede for bolig er fortsat positivt på tværs af Danmark. På landsplan har den økonomiske tomgang været faldende de seneste to kvartaler. Regionalt udvikler den økonomiske tomgang sig positivt i Region Hovedstaden, Region Sjælland og Region Midtjylland som henholdsvis falder 0,2, 0,1 og 0,3 procentpoint. Region Syddanmark og Region Nordjylland oplever derimod svagt stigende tomgangsprocenter med henholdsvis 0,2 og 1,1 procentpoint. København CBD er det område, som har haft den mest positive udvikling med et fald på 1,9 procentpoint i forhold til sidste kvartal og lander på en tomgangsprocent på 3,1 procent.

Læs webrapport

Se tidligere udgaver af Markedsstatistikken – økonomisk tomgang.

Cheføkonom
Morten Marott Larsen